Traktor Volvo 650

Traktor Volvo 650


Volvo BM tog mellan 1970 och 1982 fram en traktor med fabriksbeteckning 319V.


Modellen blev mycket populär och tillverkades i c:a 26.000 exemplar. Ett antal av dessa, okänt hur många, inköptes av Krigsmakten och specialutrustades. Där fick de beteckningen BM-Volvo 650. (Efter år 1973, hette de Volvo BM 650).


Det innebar bl.a. att de försågs med en vinsch framtill, samt mörkläggningsbelysning.

Växellådan har 8 växlar framåt och två bakåt, eller med användandet av snabbväxeln, 16 växlar framåt och fyra bakåt.

Traktorn hade en fyrcylindrig dieselmotor med maxeffekten 78 hästkrafter. 319V.


Fordonet var, liksom den mindre 317V, (Volvo Boxer 350) under lång tid försvarets verkliga arbetshästar och användes främst inom infanteriet och artilleriet för att transportera soldater, mtrl och pjäser. För att täcka försvarets behov var även många civila traktorer krigsplacerade, vilket innebar att i händelse av krig lämnade lantbrukaren in sin traktor till Krigsmakten. Samma system användes med civila person- och lastbilar.


Traktorkärror av olika slag har använts för transport av soldater, ammunition och drivmedel.


Soldater kunde även tolka efter kärran via ett rep som var försett med stroppar med handtag för varje cykeltolkare. En tolkledare med teckenspade skulle då befinna sig på kärran och bl.a. ge tecken för skarpare svängar och minskning av hastighet.


För att öka framkomligheten infördes 3-tons drivkärra med drivning från traktorns kraftuttag. Detta kopplades till en växellåda i kärrans framkant, en kardanaxel tog kraften vidare till bakaxeln och hjulen. Därmed fick man ett fyrhjulsdrivet ekipage. Det förbättrade framkomligheten avsevärt. Växellådan på kärran var till för att man skall kunna anpassa drivningen till olika typer av dragtraktorer.


Gotlands Försvarsmuseum BM-Volvo T 650 ses med tillkopplad 3-tons drivkärra. Pjäsen intill, en 10,5 cm haubits 4140, kunde kopplas efter släpet.


Från och med 1 januari 1975 ersattes namnet Krigsmakten med Försvarsmakten.


  • Tillverkningsår:  1970-1982
  • Motor:                BM Volvo D42, 4-cylindrig dieselmotor
  • Motoreffekt:       78 hk, 2 300 r/min
  • Drivlina;             Växellåda med 8 fram, 2 back + snabbväxel
  • Maxhastighet:    C:a 30 km/h
  • Hydraulsystem: Terra-Trol
  • Bränsletank:      95 L
  • Vikt:                   3 810 kg
  • Längd:               3 680 mm